31 Mart 2017 Cuma

VAROVA VE ORGANİK UYGULAMALAR

Bu sezon arıcının canı çok yandı.300 kovandan 50kaldı diyenler...90 -100 kovandan 20 kaldı kalmadı diyenler...Yaptığınız  varova uygulamaları kimyasal ilaçlar,yaptığınız yada satın aldığınız amitraz ve flumetrin şeritler...Zamanında kovandan alımadığından,kış boyu kovanda kaldığından içinde arı kalmadı.Çünkü;Bu amitraz ve flumetrin içerikli bit ve varova ilaçlarının şeritleri yada takozları 10-20 gün arasında kovandan çıkarılarak imha edilmelidir.Çevreye doğal hayata atılmamalıdır.Bu kşimyasallar uzun süre kovanda kalınca arıyı yavaş yavaş yok etmekde.Verem gibi trake solunum sistemini eriterek arıyı öldürüyor.Kovanda arı kalmıyor tabiki..Diğer zararlıda nosema...Hala bunu bilmeyen başaçıkamayan arıcılarımız var.
Arı sevdalıları;
Varovada artık kimyasal kullanmayın.Tam organik ürünlere yönelelim.İster organik ürün alın,yada kendiniz doğal bitkilerden kullanarak organik varova mücadelesi yapın.   Bunun için kullanabileceğimiz bitkileri şöyle sıralayalım.Acı yavşan,KEKİK,Defne yaprağı.Kaliptos yaprağı.Kırmızı pul acı cin biber,Katran talaşı yada çürüğü,Andız yada ardıç yaprağı,papatya çiçeğinin kurusu...Daha bunları çoğaltmak mümkün.Ama bunları kolayca bulup kullanmanız mümkün.Bu ürünlerden herhangi birisini yeni temiz bir tütsüde az ağaç çürüğü yada yaprağı ile tütsüyü yakarak üst kısmına arı sayınıza yetecek kadar bu ürünlerin birinin yaprağını koyun.Bir süre tütsüyü pompalayın.Koyu duman gelmeye başlayınca hafifçe koklayın.kullandığınız bitki kokusu geliyormu.Geliyorsa dolu kovanlara 5 er pompa diğerlerinede 3er pompa kovan ağzından verin.Bu uygulama haftada bir kezden az olmasın.Hatda başlarken 3-4 hafta iki kez uygulayın.Yıl boyunca bu uygulama varovanın zarar veremediği kovanlara sahip olmanızı temiz ballar üretmenizi sağlayacaktır.
Nosemadan korunmak içinde şerbete %10 kekik suyu koyuyoruz.Yani 10 litreye 1 litre .Baharda 4 kez veriyoruz.Ağustosdada 4 kez kekik sulu şerbet veriyoruz.Arılarınız nosemadan korunacaktır.


Ancak,Varovada doğal yani organik uygulama yaptığımız tütsü temiz olmalıdır.Bu tütsüyü daima içini silip temizleyerek kullanmanız gerekiyor.Çünkü;Kovan ağzından duman verince kovan kapağı kapalı olduğu için kovan içine verilen hava kirli olursa peteklerde karbon birikmesi yapar.Arıda kullandığınız körüklerin içinsde siyahımsı karbon kömür birikimi bir plaka oluşur.Bu  kirlilikden kovanları korumak için temiz içi silinen bir körüğü sadece organik uygulamaya ayırıyoruz.Her arıcının 3 körüğü olmalı.Birisini arıya bakarken,diğer temizi varova uygulasında bir taneside yedek olarak durmalıdır.
Baharınız şen arılarınız sağlıklı olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder